Bekijk deze e-mail in de browser
 
Nieuwsbrief Stedelijk Coaches VE
Juni 2022
 

Meertaligheid is een verschijnsel van alle tijden. Iedere samenleving is meertalig, zo ook Nederland, nu en vroeger. Mensen spraken bijvoorbeeld makkelijk twee- of meerdere dialecten en talen naast elkaar. Meertaligheid als kenmerk van de 21e -eeuwse maatschappij krijgt steeds meer specifieke waardering. In het voortgezet onderwijs is dat zichtbaar in de grote belangstelling voor tweetalig onderwijs. In het primair onderwijs is er steeds meer aandacht voor ‘vroeg vreemde talenonderwijs’. Ook in de kinderopvang is meertaligheid zeer actueel.

 

In deze nieuwsbrief nemen we jullie mee in dit thema. We informeren jullie over de workshop “Interactief voorlezen aan kinderen met het Nederlands als tweede taal (NT2)”, daarnaast hebben we een aantal praktische handvatten rondom meertaligheid voor jullie geselecteerd. Veel leesplezier!
 

Op 23 juni bieden wij de workshopInteractief voorlezen aan NT2 kinderenaan.
Voor deze workshop hebben we een mooie samenwerking met de Nieuwe Bibliotheek Almere gevonden. Interactief voorlezen aan NT2 kinderen die het Nederlands leren als tweede taal, vraagt om een andere manier van voorlezen. In de rijke lees-omgeving van de Nieuwe Bibliotheek Almere, omringd door prentenboeken in alle talen gaan we samen aan de slag.

 

Wanneer? 23 juni van 09:30 uur tot 12:00 uur (inloop 09:15 uur) 
Waar? Nieuwe Bibliotheek Almere Stad, Stadhuisplein 101 

Bedoeld voor: pedagogisch coaches, leidinggevenden en pedagogisch medewerkers uit de Almeerse voorscholen VE.

 

Ben jij erbij? Schrijf je dan hier direct in of ga via onze website www.coachesvve@almere.nl naar onze workshops. Tot 23 juni!


 

Luister jij ook graag naar podcasts? Het beluisteren van een podcast is makkelijk te combineren met andere bezigheden. Het is ontspannen, informatief en praktisch. 
Kletsheads is een podcast over meertalige kinderen voor ouders, leerkrachten, (pedagogisch coaches, pedagogisch medewerkers!) en logopedisten. Wat kun je verwachten als je kinderen meertalig opvoedt? Waar moet je op letten? Wat helpt hun taalontwikkeling wél, en wat juist niet? Lees hier meer over deze podcast.

Als je het Nederlands als tweede taal leert, kom je afhankelijk van de moedertaal, specifieke taalverschillen tegen: “Het Russisch heeft bijvoorbeeld geen lidwoorden, dus moet je als moedertaalspreker van het Russisch eerst leren wat dat zijn, voordat je goed Nederlands kunt spreken.” 

 

Taalkundigen van de Universiteit Utrecht ontwikkelden samen met onderwijs-deskundigen en ICT-experts een (web)app, kijk op https://moedint2.nl/home. In deze app vind je overzichten van cruciale verschillen tussen het Nederlands en een aantal veel voorkomende eerste talen, inclusief oefeningen. Zeer interessant om te bekijken! Het geeft jullie mogelijk meer inzicht in de moeilijkheden waar meertalige kinderen en ouders op jouw groep tegenaan lopen.

De leesliefhebbers onder jullie, willen we dit volgende stuk niet onthouden. In 2021 is het rapport verschenen aan de hand van een onderzoek naar de effecten van het gebruik van twee talen in de kinderopvang. Deze is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam, MIND-team (2021). Eén van de aanbevelingen uit het onderzoek, sluit volkomen aan bij onze visie: “Creëer een speelse leeromgeving waar ruimte is voor alle talen”. 

Klik op onderstaande afbeelding voor het volledige onderzoek en meer aanbevelingen.


 

Sinds deze week is op onze website het document “Aandachtspunten in het gebruik van Digidoor" opgenomen. Deze is gebaseerd op de veelvoorkomende vragen over Digidoor, die wij kregen vanuit de voorscholen. Het document is te vinden onder “onze publicaties”. Hopelijk kunnen jullie er je voordeel mee doen.

 

Hebben jullie naar aanleiding van dit document nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Tot slot nog 1 laatste tip, omdat we zoveel van mooie prentenboeken houden!


Het prentenboek ‘Ik zou wel een kindje lusten’ is gekozen voor de campagne ‘Geef een prentenboek cadeau in 2022’. De speciale editie van het prentenboek is al vanaf vrijdag 13 mei 2022 te koop in de boekhandel voor slechts 2,50 euro. Speciaal bij dit boek zijn leuke voorleessuggesties en andere activiteiten verzameld. Klik op de afbeelding om deze te bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We delen graag praktische tips en zoveel mogelijk relevante informatie. Mocht er vanuit jullie behoefte zijn om een specifiek onderwerp te belichten in onze volgende nieuwsbrief. Wij staan open voor suggesties! Laat het ons weten: coachesvve@deschoor.nl

 

De nieuwsbrieven zijn terug te vinden op onze website: www.coachesvvealmere.nl

© De Schoor 2022
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
Copyright De Schoor 2021