Bekijk deze e-mail in de browser
 
Nieuwsbrief Stedelijk Coaches VE
Februari 2023
 

Deze nieuwsbrief is opgemaakt na een stevige en verfrissende wandeling. Zo fijn hoeveel energie dat geeft! Wandelen stimuleert de hersenen en geeft ruimte om vrij te denken. Wist je dat we zelfs tot 80% creatiever worden op het moment dat we in beweging zijn? Daarnaast slaap je er lekkerder door en vermindert wandelen stressgevoelens. Een half uur per dag kan al wonderen doen. Van beweging kom je in beweging. Hoe vaak ben jij aan de wandel?

 

In deze editie vertellen we onder andere over onze workshops van dit voorjaar. Maak je kennis met de nieuwe Stedelijke coördinator Jonge Kind. Geven we een update over de Lerende Netwerken voor leidinggevenden en Pedagogisch Coaches/Beleidsmedewerkers en hebben we een mooie tip m.b.t. filosoferen met kinderen. Veel leesplezier!

Workshop, Samenwerken met ouders natuurlijk

Als je effectief wilt werken aan de ontwikkeling van jonge kinderen, heb je hun ouders nodig. Wat kun je als organisatie doen om te investeren in de relatie met de ouders? In deze workshop gaan we inzoomen op het educatief partnerschap met ouders.

  • Datum: Donderdag 15 juni 2023
  • Tijd: 09:30 uur tot 12:00 uur (Inloop vanaf 09:15 uur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de afbeelding om deze te vergroten en je direct in te schrijven.

 

Workshop, Spelbegeleiding

Jij hebt als pedagogisch coach een eigen duidelijke definitie over spel.
Je vind het interessant om met andere coaches te sparren over hoe je de pedagogisch medewerkers hierin meeneemt en praktisch kunt ondersteunen.

  • Dagdeel 1: Dinsdag 25 april 2023
  • Dagdeel 2: Dinsdag 15 mei 2023
  • Tijden: 15:30 uur tot 18:00 uur (Inloop vanaf 15:15 uur) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik op de afbeelding om deze te vergroten en je direct in te schrijven.

Kennismaken met de nieuwe Stedelijk Coördinator Jonge Kind (0-6 jaar)

 

Mijn naam is Claartje Groot Roessink.

Sinds 1 januari ben ik de Stedelijk Coördinator Jonge Kind (0-6). Hiervoor heb ik als verpleegkundige gewerkt, voornamelijk in de jeugdgezondheidszorg bij JGZ Almere. Ik ken Almere op mijn duimpje! De leeftijd 0 tot 6 jaar is een voor mij erg bekende doelgroep, waar ik jarenlang mee heb gewerkt. Eerst vanuit de zorg, maar nu dan met een 'Welzijnspet' op.

 

Een mooie uitdaging om mij in nieuwe aspecten te verdiepen rondom het jonge kind. Ik zal mezelf inzetten om een verbindende schakel te zijn voor alle netwerkpartners in de verschillende stadsdelen en de doorgaande lijn van voorschool naar de basisschool te versterken. Ik zie kansen in optimalisering van de VVE om de ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren/verbeteren en ze de beste kansen te kunnen geven.

 

Ik hoop je te ontmoeten op één van de wijkbijeenkomsten Het Jonge Kind! Mocht je op voorhand een vraag voor mij hebben, stuur mij dan gerust een bericht: cgrootroessink@deschoor.nl

Lerende Netwerken

Zoals jullie weten, zijn collega's Stedelijk coaches VE, Anne-Mieke Tabak en Ellie Vangangelt procesbegeleiders van een Lerende Netwerk.

In de komende nieuwsbrieven nemen zij ons mee in hun proces, door telkens een interessant inzicht of leuke ontwikkeling uit te lichten en te delen.

Dit keer: Het gebruik van filmfragmenten ter bevordering van bewustwording.

 

"De pedagogisch coaches en beleidsmedewerkers in het Lerend Netwerk zijn heel enthousiast en betrokken. Afgelopen tijd hebben we kennisbronnen verzameld en bestudeerd. Wat hierbij naar voren kwam dat bij eenieder beeldmateriaal, zoals interviews en documentaires, tot een grote bewustwording leidde en ‘kippenvel’ bezorgde. Wat het betekent voor kinderen, ouders, mensen om met een volledig anderstalige cultuur in contact te komen, leek nu pas in z’n volle omvang tot ons door te dringen.

 

Dat deze bewustwording en verder ontwikkelde cultuursensitiviteit aan de basis ligt van ons aanbod in de voorscholen mag duidelijk zijn. Bijvoorbeeld: de start van een Absolute Beginner (geen enkele ervaring met de Nederlands taal) in de groepen vraagt om een heel specifieke aanpak. Wanneer je je bewust bent en kunt invoelen wat het betekent om niemand om je heen te begrijpen, al helemaal als klein ukkie, dan zal een specifieke aanpak zijn wortels hebben in empathie en begrip. Op deze manier kunnen we de aan ons toevertrouwde kinderen, in nauwe samenwerking met hun ouders, zo snel mogelijk Nederlands leren.

 

Om deze bewustwording met pm’ers te delen, gaan we praatpapieren ontwikkelen om samen in gesprek te gaan a.d.h.v. verschillende filmfragmenten.”

 

Hieronder een voorbeeld en kijktip van één van de gekozen films; de IDFA documentaire "Al wat je ziet". 

 

Fotofragment uit 2Doc IDFA Primeur: "Al wat je ziet"

Klik op de afbeelding om naar de link te gaan.

 

Naar aanleiding van onze workshop Pientere Peuters, hebben we op 21 februari 2023 een materialenmarkt georganiseerd voor de deelnemers van deze workshop. Er was gelegenheid om in het materiaal te grasduinen, ermee kennis te maken en spelletjes uit te proberen. Er was vooral ook veel ruimte voor onderlinge uitwisseling en gesprekken. Dat laatste wordt altijd als een grote meerwaarde ervaren door alle deelnemers. Een greep uit de gepresenteerde materialen:

  • Denksleutels/praatplaatjes
  • Denkspelletjes
  • Gezelschapsspelletjes die een beroep doen op de executieve vaardigheden
  • Vakliteratuur
  • Looseparts
  • Schrijfdans

Wil je meer weten over de materialen of de workshop 'Pientere Peuters?" Mail dan naar tfaber@deschoor.nl

 

Een extraatje voor jou om direct te lezen en mee aan de slag te kunnen: "Zicht op ontwikkeling", een observatie- en signaleringsinstrument voor peuters met een ontwikkelingsvoorsprong. 

 

Klik op de afbeelding om het instrument te bekijken. 

 

Sinds 2022 bieden wij onze coaching op de voorscholen aan volgens een strippenkaartmethodiek. De inzet van de strippenkaart is gericht op coaching en/of ondersteuning van:

  • Pedagogisch coaches
  • Pedagogisch beleidsmedewerkers
  • Leidinggevenden

Lees hier meer over de voorwaarden.

 

Jullie weten ons gelukkig goed te vinden voor vragen en advies. We worden veel gevraagd om kritisch mee te denken en te sparren. Maar wist je dat het ook mogelijk is om ons te benaderen voor :

  • Begeleiding na een gevolgde training of workshop om bijvoorbeeld jouw implementatie en borging handen en voeten te geven?
  • Ondersteuning bij het schrijven van je eigen training/workshop binnen jouw organisatie? (Procesbegeleiding).
  • Ondersteuning bij schrijven van een visiestuk: beleid maken.

Heb jij een coachvraag die niet direct voor de hand ligt? Nieuwsgierig naar het aantal te besteden strippenkaarturen voor jouw organisatie in 2023? Aarzel dan niet en neem contact op met jouw betrokken Coach VE of mail: coachesvve@deschoor.nl

"Filosofie is spelen met gedachten"

Filosoferen met kinderen is samen 'lekker doordenken'. Je maakt gebruik van de nieuwsgierigheid van kinderen om hen met gedachten te laten spelen en met elkaar te laten praten over vragen zoals:

-  Wat is een vriend?

-  Wie is belangrijker? De juf of een brandweerman?

 

'Lekker doordenken" stimuleert onder andere de creativiteit en vrije taal-/denkontwikkeling van kinderen. Heb jij interesse om hier meer mee te doen op jouw groep? Dan hebben wij een leuke tip voor jou. Op de website van Filosovaardig kun je een gratis digitaal kennispakket downloaden. Je vindt daar praktische handreikingen en instructies; inspiratieblogs, gespreksideeën en materialen zoals vragenkaartjes, Praatprikkels en Praatplaatjes. Doe er je voordeel mee!

 

We delen graag praktische tips en zoveel mogelijk relevante informatie. Mocht er vanuit jullie behoefte zijn om een specifiek onderwerp te belichten in onze volgende nieuwsbrief. Wij staan open voor suggesties! Laat het ons weten: coachesvve@deschoor.nl

 

De nieuwsbrieven zijn terug te vinden op onze website: www.coachesvvealmere.nl

© De Schoor 2023
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
Copyright De Schoor 2021